Diyabetli kadınlarda doğum öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gerekenler.
1-Doğumsal sorunlar (konjenital defektler): Gebeliğin henüz başlarında iyi kontrol edilmeyen yüksek kan şekeri düzeyleri, doğacak bebekte organ anormalliklerine neden olabilir (beyin, kalp, omurga vb…)
2-Erken doğum: Zamanından önce beklenen ağırlığa erişen bir bebek erken doğabilir. Bu da solunum, kalp, barsak ve göz problemlerine neden olabilir.
3-İri bebek doğumu: Gebelik süresince kan şekerinin yüksek seyretmesi anne karnındaki bebeğin de şekerinin yükselmesine ve beklenenin üzerinde kilo almasına neden olur. Eğer 4000g üzerinde bir doğum eylemi gerçekleşirse gerek annede, gerekse bebekte doğum travmaları oluşabilir (doğumun ilerlememesi nedeni ile sezaryene, vakuma başvurulması, doğum kanalında yırtılmalar, omuz takılmaları ve sonrasında bebekte felçler vb…)
4-Sezaryen: Kan şekerini gebelik süresince belirli sınırın altında tutamayan gebelerin sezaryen olma ihtimali artar. Günümüzde iri bebek ile karşılaştıklarında hem hekimler hem de aileler zor bir doğumu tercih etmemekte ve sezaryene başvurmaktadırlar.
5-Hipertansiyon: Tip II diyabet hastalarının gebeliklerinde yüksek kan basıncı ile karşılaşma olasılığı normal gebelerden çok daha yüksektir. Uzun süredir şeker hastalığı olanların bozuk böbrek fonksiyonları gebelik sırasında daha da bozulabilir ve yüksek tansiyonun daha tehlikeli bir şekli olan preeklampsi gelişebilir. Bu son durum hem anne, hem de bebek için daha büyük bir risk oluşturur. Diyabetiklerde göz problemleri varsa gebelikte artabilir.
6-Düşükler ve ölü doğum: Kontrolsuz şekeri olan veya gebelikte kan şekerini kontrol altında tutamayanların taşıdıkları bebeği kaybetme riski normal gebelerdeki %2’lik riskten daha fazladır.
7-Annede hipoglisemi: Gebeliğin başındaki kusmalar, gebelik süresince kullanılan insülin, iyi beslenmeme, annede tehlikeli olabilecek düşük kan şekeri seviyeleri yaratabilir.
8-Bebekte hipoglisemi: Gebelik boyunca yüksek kan şekerine alışmış olan bebek doğumdan hemen sonra beslenemezse kan şekeri düşer ve havale geçirebilir. Bu nedenle doğumdan hemen sonra şeker hastalarının bebekleri ve kan şeker düzeyleri yakın takipte tutulmalıdır. Bu bakımın sağlanamadığı ortamlarda doğum yapılması risklidir.
9-Çocuklukta şişmanlık: Şeker hastalarının çocukları büyüdükçe şişmanlamaya ve şeker hastalığına daha yatkın olurlar.
Şeker hastalarının gebelikleri öncesi ve sonrasında yapmaları gerekenler:
Şeker hastalığınız olsa bile sağlıklı bir gebelik geçirebilir ve sağlıklı bir bebeğe sahip olabilirsiniz. Ancak gebelik öncesi ve süresince fazladan bakıma ve kontrola ihtiyacınız olacaktır.
1-Öncelikle iç hastalıkları veya endokrinoloji uzmanınıza danışınız. Olası risklerinizi ve takip prensiplerinizi öğrenin. Sigara içiyorsanız kesmeniz, göz dibi muayenesi yaptırmanız, kilo vermeniz gerekebilir. İlaçlarınız ve dozları değişikliğe uğrayabilir.
2-Kadın Doğum uzmanınıza danışınız. Bazı testler gebe kalmadan önce yapılmalıdırlar. Bunları tamamlayın. Folik asit kullanın. Gebe kalır kalmaz muayene ve tetkiklerin başlayacağını, normal gebelere göre daha sık kontrol edilmeniz gerekeceğini hatırlayın.
3-Her şey kontrol altında olsa bile diyet uzmanınız ile görüşün. Unutmayın ki gebelikteki besin ve vitamin ihtiyacınız normal hayattakinden daha değişiktir.
4-Gebelikte kan şeker düzeyi normal yaşamınızdan daha düşüktür ve öyle olmalıdır. Sabahları açlık kan şekeri değerleriniz gebelikten önceki döneme göre daha düşük bulunmalıdır. Bu nedenle laboratuar değerlerini gebeliğe göre yorumlamanız gereklidir.
5-Kan şekerini belirli seviyede tutmanın bir yolu da egzersiz yapmanızdır. Her gün 30 dakikalık yürüme, yüzme veya çocuklar ile oynamanız temelde yeterli olabilir. Bunların sıklığı ve süresini hekimleriniz veya egzersiz programcıları size özel şekilde ayarlayacaklardır. Bunları yaparken düzenli tartılmayı da unutmayın.
6-Şekerinizi düzenleyen hap veya insülin dozunuzu kendi kendinize kesmeyin, azaltmayın veya arttırmayın. Plansız bir gebelik yaşıyorsanız hemen hekiminize başvurun, ilaç dozunuzu ayarlatın.
7-Kan şeker düzeyinizi kendi kendinize ve eskisinden daha sık kontrol edin, kartınıza işleyin ve hekiminize belirli aralıklarla bildirin. Gebelik haftaları ilerledikçe yiyecek ihtiyacınız yavaş yavaş artacak, kullandığınız ilaç dozu da değişecektir. Unutmayın ki şeker hastalığında bebeğin en iyi takibi, en iyi şeker düzeyinin sağlanması ile elde edilir.
8-Susuzluk hissi, fazla su içme, sık ve fazla idrara çıkma, baş ağrısı, görme bozukluğu, aşırı yorgunluk, terleme, açlık, fenalık hissi gibi belirtileri sık yaşıyorsanız hekiminizi haberdar ediniz.
9-Doğumda sürekli insülin infüzyonu verilmesi gerekebilir. Doğumdan sonraki emzirme döneminde hapların bebek üzerine ters etkisi olabileceğinden başlanmış olan insülin tedavisine uzun süre devam edilebilir.